1. Recent Posts
  2. Recent Comments
  1. Recent Posts
  2. Recent Comments
  3. Archives

Situat a mig camí entre Glasgow i Edimburg trobem el poble de Stirling on va tenir lloc la batalla entre l´exercit de William Wallace i l´exercit Angles. una excursió fàcil de fer des de qualsevol de les dos capitals Escoceses

 

Com arribar-hi

Des de Edimburg

La millor opcio quan es tracte de visitar llocs fora de les grans ciutats, sempre es el cotxe de lloguer, per la llibertat que et dona i la facilitat de moure´t entre llocs.

En cotxe haureu de sumar també el pàrquing del National Wallace monument, Abbaey Graig, Stirling.

En tren

Un altre opció es agafar el tren. Aquí hem de tenir en compte algunes coses, el preu del tren que es de una mica mes de 12 Lliures esterlines.

A part al arribar al poble, fins el monument de William Wallace tindreu que caminar uns tres quarts d´hora per arribar-hi. O agafar el bus 52 que us trigarà uns 20m en deixar-vos a lloc.

En Bus

Aqui tindreu el mateix problema que en amb el tren, estareu a 45m a peu del monument pero els preus del bus son mes barats que el del tren, estan al voltant de les 6 Lliures esterlines.

Des de Glasgow

El mateix que des de Edimburg, el millor es el cotxe de lloguer, a distancia amb Glasgow es de unes 26 milles. Nosaltres vam fer servir aquesta opcio, ja que estàvem allotjats a Glasgow .

Nomes has d´anar seguint les indicacions de National Wallace Monument i hi arribes.

En Tren

El tren surt de Glasgow Queen street, triga una ica mes de 25m i costa 13 Lliures Esterlines. Però al arribar ens trobem amb la mateixa situació que venint de Edimburg, estem a 45m del monument a peu.

Em Bus

Aquí l’autobús dura 1h 15m i el preu es entre 7 i 8 Lliures Esterlines.

La visita al National Wallace Monument

Al arribar, a un edifici que hi ha al costat del pàrquing haureu de comprar les entrades, que costen 11 Lliures Esterlines.

Previ pagament del tiquet, ens fan el regal de la pujadeta fins el monument.

Però al arribar a dalt val molt la pena

Des de aquí a dalt tens unes vistes esplèndides del que va ser el camp de la gran batalla de William Wallace entre escocesos i anglesos.

La batalla va ser entre els dos muntanyetes que es veuen.

William Wallace

Wallace de ben jove el van portar a Dundee a ser instruït per el seu tiet a una abadia.

El seu tiet era Argyle, Escòcia n’està plena de referències a aquet bon home, sense anar mes lluny, el carrer on teníem el hotel Argyle street. En Wallace aquest, es veu que feia 1.90 d´alçada.

Un dia anant per Dundee passejant amb la seva faldilla verda a quadres del seu Clan, es va creuar amb el fill del governador angles i uns amics. que es van en riure d’ell.

Aleshores ell l´agafà i amb la seva pròpia espasa el va matar, i als amics d’aquest se’ls va carregar amb el gabinet que portaven els escocesos als mitjons.

Aleshores el seu tiet el va fer fugir perquè tard o d hora el vindrien a buscar els anglesos.

Fugida

Ell i els seus amics van viure a les muntanyes, entraven als campaments anglesos i els hi treien el menjar, les armes i la llegenda de Wallace es va anar fent cada cop mes gran a Escòcia.

En tot això, va tenir temps per enamorar-se de la dona mes maca d´Escòcia, de Murron.

Aquesta un bon dia va tenir la mala sort de creuar-se amb una patrulla d´anglesos i el seu cos va aparèixer mort. Aquí va començar l’holocaust per els anglesos.

L´odi als Anglesos

Les incursions als campaments anglesos van ser mes sovint i cada cop que entraven, mataven tots els anglesos que podien.

L’odi, cap als anglesos era mes gran i la llegenda d´en Wallace era cada cop mes gran.

El rei escocès s´adonava que s’havia equivocat annexionant-se als anglesos, cada cop els hi demanaven mes homes, mes impostos fins que el tema va ser insostenible i es van plantar.

El 11 de setembre de 1297 els anglesos es plantaran a Stirling amb un exercit de 10.000 homes. Els escocesos havien aconseguit fer un exercit al que es va unir Wallace i els seus homes. Els escocesos eren molts menys.

En Wallace a l’abadia on s’havia format, havia estudiat els clàssics, a part d’aprendre francès, llatí.. i mes llengües.

La batalla

Dels clàssics va treure l’estratègia per la batalla, la mateixa que Pericles va utilitzar quan els Atenencs es van enfrontar als Perses. La tàctica del Escorpí, van col·locar l’exercit en una posició semblant a la forma d un escorpí.

 

Els anglesos, van tirar sobre els escocesos la cavalleria, els escocesos amb unes llances de mes de 4mts i van començar a fer caure els cavallers anglesos i els seus cavalls, anaven a parar al riu on mal ferits, s’anaven ofegant.

Quan va vindre l’infantaria, els van rodejar i van acabar amb ells, van partir l’exercit angles amb dos, desprès duna pluja de fletxes i mentre aquesta queia, van fer un atac contundent .

Alba gu bràth (Escòcia per sempre)va ser el crit de guerra dels escocesos, el cap de les forces angleses va ser tallat a trossos.

La revenja

Però al rei Eduard I no l’hi va agradar gens aquella derrota i al any següent va enviar un altre exercit, aquest cop va subornar molts nobles escocesos i no van acudir a lluitar al costat de William Wallace i Escòcia va perdre la batalla i la llibertat.

William Wallace va tindre que amagar-se durant anys a les muntanyes, fugit dels anglesos que havien posat preu al seu cap.

La traïció

El 1305 va quedar per parlar amb uns nobles escocesos, per parlar de nous atacats als anglesos i aquests el van trair i el van entregar als anglesos.

Wallace va ser conduït a Londres.

En el judici se´l acusava de traïdor, ell ho va negar ja que ell no es considerava súbdit d’Anglaterra.

Fou condemnat i va ser arrossegat per cavalls per els carrers de la ciutat, ja molt mal ferit, el van lligar de braços i cames a uns cavalls que tiraven en direcció contraria, desfent l’hi totes les articulacions i quan l’estómac se l’hi estava obrint i sortint els budells, el rei angles l’hi va donar l’oportunitat de morir ràpidament sense patiment si s’empanedia de tot.

I Wallace només va dir llibertat llibertat i va seguir el seu patiment fins la seva mort.

El seu final

El van decapitar i el seu cap va estar durant temps al pont de la torre de Londres clavat a una llança, les seves extremitats van ser enterrades a diferents llocs d’Anglaterra, un cop esquarterat, diuen que el seu membre també va anar a part a algun altre lloc.

Anys mes tard Escòcia, amb l’esperit de Wallace i el seu lema alba gu bràth, van derrotar l’exercit angles i van ser un país lliure durant casi 300 anys.

El monument a Wallace

La torre aquesta que hem vist a dalt es pot pujar, només 227 escales de cargol i ja ets a dalt.

 entre Glasgow i Edimburg

Al primer pis tens una representació del judici que l’hi van fer a Wallace

També hi ha la seva espassa, gairebé 1.60m d’alçada fa.

 entre Glasgow i Edimburg

A la segona planta hi han els millors escriptors escocesos

 entre Glasgow i Edimburg

I a dalt fotia un aire de collons

 

Però hi vam arribar

 entre Glasgow i Edimburg - National Wallace monument
National Wallace Monument

Castell de Stirling

 entre Glasgow i Edimburg - castell Stirling
Castell Stirling

I després vam anar a visitar el castell de Stirling i cap a Glasgow.

Mes articles de Escòcia aquí

o aquí també

AJUDA PER EL TEU PROPER VIATGE
Vols barats a Nova York clicant la imatge de sota

AJUDA PER EL TEU PROPER VIATGE
Els millors hotels de Nova York clicant la imatge de sota

AJUDA PER EL TEU PROPER VIATGE
Tours guiats en Castellà per Nova York clicant la imatge de sota

AJUDA PER EL TEU PROPER VIATGE
Recorda viatjar amb assegurança de viatges, si cliques la imatge de sota tindràs un 5% de descompte

 

 

By xxavigr

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.